Symbolische vormen voor urnen

11 juli 2019

De tijden waarin een urn altijd een grote klassieke vaas was die op de schoorsteenmantel stond, is voorbij. Tegenwoordig weten we dat urnen in alle soorten en maten gemaakt kunnen worden en dat dat ook heel belangrijk is. Een persoonlijk verlies wilt u tenslotte verwerken op een persoonlijke manier. Het helpt dan als u een urn uit kunt zoeken die past bij uw smaak, uw gevoel en uw relatie met de overledene. Symbolische vormen kunnen daarbij helpen. Misschien kiest u het liefst voor een urn die eruit ziet als een waar kunstwerk, zodat het niet direct herkenbaar is als urn. Of heeft u liever een wat kleinere urn, die u op een discrete plek neer kunt zetten, zodat u ernaar kunt kijken wanneer u dat wilt. Bent u benieuwd welke symbolische vormen er bestaan voor urnen? In deze blog noemen we een paar geliefde symbolen om een overledene te herdenken.

Druppel

Een veelgebruikt symbool bij het verliezen van een dierbare is uiteraard de traan, of een druppel. Tranen horen nu eenmaal bij verdriet en door deze vorm te kiezen geef je de ruimte aan deze emotie. De overledene zal altijd in uw herinnering blijven en door deze elegante vorm te kiezen geeft u uw dierbare de erkenning die hij of zij verdient. Een waterdruppel is echter ook het symbool van de kringloop van het leven: denk aan de regen die valt, het water dat vanaf de aarde weer verdampt en wolken vormt, waaruit weer regen valt. Zo zijn ook wij, en uw overleden dierbare, onderdeel van de kringloop van de natuur.

Hart

Het symbool van de liefde en gevoelens, het hart, is uiteraard een mooi symbool om uw geliefde te herdenken. Verschillende soorten urnen bestaan in de vorm van een hart of hebben het symbool van de liefde op een andere manier verwerkt in het design. Het hart is het ultieme symbool om een geliefd persoon te herdenken en dit kan op vele manieren. De mini-urnen in de vorm van een hart zijn bijvoorbeeld ook zeer liefdevol. Mini-urnen kunnen verdeeld worden over meerdere plekken of personen: zo kunnen bijvoorbeeld meerdere familieleden een hartje met daarin wat as bij zich dragen of in hun kamer plaatsen.

Vlinder

Een warme zomeravond in de tuin, en ineens vliegt daar een prachtige vlinder. Of tijdens een wandeling fladdert er ineens zo’n lieflijk vlindertje voor u uit. Een vlinder brengt luchtigheid, geluk en vrijheid met zich mee, wanneer hij ook verschijnt. De vlinder is dan ook een mooi symbool om een geliefde overledene mee te herdenken. Het legt de nadruk op de mooie herinneringen die u samen heeft en de verlichting die de overledene nu wellicht gekregen heeft. Daarnaast staat de vlinder ook symbool voor de transformatie die de ziel doorgaat. Zoals een rups een cocon wordt en vervolgens een vlinder, gaat onze ziel na het overlijden ook door naar een volgende fase.

Vogel

Hoewel een vogel net als een vlinder symbool staat voor vrijheid, heeft de vogel nog een andere betekenis. De vogel staat symbool voor het bovenaardse en dat waar mensen naar streven: vrijheid en vrede. Een vogel kan een boodschapper zijn van het hiernamaals of een teken van vrede (zoals de vredesduif). Vandaar dat de vogel ook gekozen kan worden als vorm voor een urn. Een mooie verbeelding van het aardse lichaam dat deze wereld verlaten heeft voor het bovennatuurlijke of hiernamaals. Een mooie manier om te herdenken.