Een nieuwe cultuur rond emotie

31 oktober 2018

Verdriet is zo’n onderwerp dat wij als mens erg vervelend en lastig vinden. We hangen rationele voorwaarden aan iets zo natuurlijks als verdriet. Wij verplaatsen daarom dit vergrootglas maar al te graag zo snel mogelijk weg van deze aanwezigheid van verdriet. We proberen het te mijden uit ons bewustzijn waardoor we het natuurlijke proces denken te omzeilen, maar in weze verstoren. De aanwezigheid van verdriet blijft bestaan en zal zich via verschillende onherkenbare wegen toch kenbaar gaan maken. Dit kan jaren voortslepen en brengt een intens lijden met zich mee. En lijden is niet hetzelfde als het ervaren van verdriet. Lijden is een gevolg van een verstoord emotioneel proces, een proces dat niet heeft kunnen doen waar het van nature voor bedoeld is.

Verdriet is iets dat in zijn puurste vorm een balans en pracht bevat die zich pas laat kennen bij het direct en openlijk ervaren van zijn wezen. De weken, maanden en jaren na een verlies blijft de emotie zich ontwikkelen. Het is een proces waar een soort mystieke logica achter schuilt. Het durven bekijken en ervaren van dit proces heeft volgens ons een helende werking waardoor een verlies een natuurlijke plaats in het leven krijgt. Via onze producten proberen we mensen te ondersteunen om dit proces te doorlopen. Om mensen de kracht te geven om op hun eigen manier toch het vergrootglas op zijn plek te houden en zich over te geven aan een proces wat zich zelf zal vormgeven als het de ruimte krijgt die het verdient.

Memto omarmt de natuurlijke identiteit van verdriet. Verdriet is ruig, intens en zwaar. Explosief in veel verschillende facetten. En dat mag het ook zijn! Dat moet het zelfs zijn! Het hoeft niet gevormd te worden tot iets wat het om een bepaalde reden zou moeten zijn. Het mag juist zijn wat het is, mensen mogen het zien en mensen mogen er wat van vinden. Om dit proces dus de ruimte te geven is een radicale eerlijkheid nodig. Een eerlijkheid tegen jezelf maar ook tegen de buitenwereld. Want de buitenwereld kan enkel helpen als het duidelijkheid krijgt, en die kan enkel jij bieden. Mensen zijn bang om de verkeerde dingen te doen of te zeggen, ze nemen je in bescherming op een manier die je diep van binnen helemaal niet verlangt. En daardoor ontstaat er een onduidelijke situatie waarin niemand kan krijgen en bieden wat er nodig is. Eerlijkheid is de basis van elk natuurlijk emotioneel proces. Hiervoor is een nieuwe cultuur nodig rond emotie, een eerlijkheid die wij nog niet kennen. Een manier van omgaan met onszelf en daardoor met elkaar. Een stap dichter naar het zelf en weg van het fictieve beeld van hoe de dingen zouden moeten zijn. Zet deze stap met ons, samen zetten wij deze stap. Omarm wie we zijn en uit dit. Uit wat je doormaakt en nodig hebt. Hiermee helpen we je graag. 

Bekijk de Memto armbanden met asschuiven in de webshop. Er zijn vegan leren armbanden en denim armbanden verkrijgbaar.