De mini urn als alternatieve asbestemming

09 mei 2019

Voor elke persoon, elk verlies en elk verdriet is een persoonlijke rouwverwerking cruciaal. Het is dan ook van groot belang dat u na een crematie een goed gevoel heeft bij de bestemming van de as van uw overleden dierbare. Misschien bent u nog op zoek naar die ene urn die het beste in uw huis past of op de bestemming die u heeft uitgezocht. Maar heeft u al eens aan mini urnen gedacht? Deze urnen zijn niet alleen klein, maar kunnen een veelzijdige rol spelen binnen het verwerken van een verlies. In deze blog maakt u kennis met deze alternatieve asbestemming.

Het verspreiden van as over verschillende bestemmingen

Wat als u de as niet op één locatie hoeft te bewaren, maar het kunt verspreiden in de familie of op meerdere plaatsen? Een mini-urn kan gevuld worden met een klein beetje as. Vervolgens bent u vrij om de overige as uit te strooien of wellicht in een mooi assieraad te verwerken. Misschien zijn er meerdere familieleden of bekenden die behoefte hebben aan een aandenken aan deze geliefde overleden persoon. Bijvoorbeeld wanneer een ouder van meerdere kinderen overlijdt. Door de as te verspreiden over meerdere mini-urnen kan iedereen een deel van de as bij zich dragen, in huis plaatsen of verwerken op een manier die bij hen past.

Subtiele urnvorm

De mini urn is – zoals de naam al zegt – kleiner dan een gewone urn. Door een bijzondere vorm te kiezen is deze urn dus subtiel in uw huis te plaatsen. Het zal niemand opvallen dat het hier om een urn gaat; sommige mini-urnen zijn net kleine kunstwerkjes of vallen juist helemaal niet op. Zet er bijvoorbeeld een waxinelichtje bij als u dat mooi vindt, of een foto, of juist niets als u de asbestemming onherkenbaar wilt houden. De rest van de as kunt u op een andere plek bewaren of uitstrooien.

Draag een mini-urn bij u

Een bijzondere mini-urn is de knuffelkei. Dit kleine steentje past goed in een hand en kan zo een troostrijk gevoel geven. Door het kleine formaat kunt u deze mini-urn eenvoudig bij u dragen op moeilijke momenten of wanneer u uw dierbare graag dicht bij u heeft. Wanneer meerdere personen behoefte hebben aan zo’n knuffelkei kan de as eenvoudig verspreid worden over meerdere mini-urnen en iedereen kan een eigen kleur kei kiezen.

Vormen en uitvoeringen

Het belangrijkste aan een urn is dat u zich er goed bij voelt en dat hij past bij uw gevoel en de herinnering aan de overledene. Vandaar dat er veel maten, vormen, kleuren en materialen te vinden zijn. Zo kunt u kiezen wat het beste past. Er zijn urnen die een set vormen: een grote en een kleine urn, zodat de as verdeeld kan worden over twee bijpassende bestemmingen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor hout, messing, keramiek of glas, verschillende kleuren, opdrukken en vormen. Denk aan een hart, een ster, druppel of vlinder, of een abstracte vorm. Bij sommige mini-urnen kunt u iets laten graferen in de deksel of er een vingerafdruk op laten afdrukken.

Past een mini urn, of het verspreiden van as over meerdere mini-urnen bij uw situatie?