10 bijzondere ideeën voor asbestemming

10 februari 2017

Na dertig dagen mag u bij het crematorium de asbus ophalen bij het crematorium. Deze periode is ingesteld om nabestaanden de tijd te geven om na te denken over de asbestemming. Of anders gezegd: wat u met de as wilt doen. U kunt de as altijd mee naar huis nemen om op een later moment een passende keuze te maken. Wij geven u graag tien bijzondere tips voor asbestemming.

 

1.     Uitgroeien tot boom of plant

Sommige urnen zijn zo ontworpen dat ze voldoende ruimte bevatten voor de asresten én zaden. Aan de bovenkant zit een speciaal vakje met daarin de zaden voor een boom of plant. Op die manier blijft de overledene altijd verbonden met de natuur. Voor familie is het een mooi idee dat hun dierbare weer voor nieuw leven zorgt.

 

2.     As verwerken in schilderij

Wie van kunst houdt, kan as laten verwerken in een schilderij. In dat geval wordt de verf vermengd met de as van de overledene. U kunt natuurlijk zelf het ontwerp van het schilderij bepalen of misschien zelfs het schilderij maken als u creatief bent.

 

3.     Vereeuwigd in een tattoo

Het mag officieel niet, maar u kunt de asresten van uw dierbare ook laten verwerken in de inkt voor een tattoo. Om hygiënische redenen is deze vorm van asbestemming eigenlijk niet toegestaan. Toch doen veel tattooshops dit wel, wanneer u hier persoonlijk om vraagt. Uw vereeuwigt uw dierbare op uw lichaam en daarmee is het de ultieme vorm van herdenken.

 

4.     Bijzondere en stijlvolle sieraden

Vaak zijn sieraden en juwelen onze kostbaarste voorwerpen. Het zijn dus een hele geschikte plekken om een beetje as te bewaren. Met speciale technologie kunnen we as in meerdere soorten sieraden verwerken, zoals bedels, hangers en ringen. Het is zelfs mogelijk om de as in een diamant te laten zetten. Ook kan as van meerdere mensen met elkaar vermengd worden voor het ultieme herinneringssieraad. Kijk voor meer voorbeelden van assieraden in de webshop van de Uitvaartwinkel.nl.

 

5.     Knallend einde als vuurpijl

André Hazes deed het ook al: weggeschoten worden als vuurpijl. Gemiddeld blijft er na een crematie drie tot vier kilo as over voor asbestemming. In een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. U kunt dan voor meerdere vuurpijlen kiezen of een deel op een andere manier bewaren. Asverstrooiing per pijl mag alleen vanaf locaties aan de Nederlandse kust. Ook moet de pijl in de richting van de zee afgeschoten worden.

 

6.     In de lucht met een ballon

Gaat u liever voor een rustiger uiteinde, dan is het ook mogelijk om as op te laten in grote heliumballonnen. Deze gaan ongeveer 25 kilometer hoog de lucht in en spatten dan uit elkaar. Resultaat? De as komt vrij en verspreidt zich in allerlei richtingen over de aarde. Dit is een bijzondere laatste reis.

 

7.     Laatste vrije vlucht

Wanneer u de asbestemming net wat grootser wilt aanpakken, dan kunt u ook de as van uw dierbare verstrooien op grote hoogte met een vliegtuig. Ook dit is een bijzondere laatste reis en voor de nabestaanden vormt het een dierbare herinnering. Daarnaast geeft het een enorm gevoel van vrijheid.

 

8.     Verwerken in glas

Met verschillende technieken kunnen asresten verwerkt worden tot glassieraden of zelfs asbeelden van glas. Een ander kan niet zien dat het om een assieraad of kunstwerk gaat. U bepaalt zelf of u dit wilt zeggen. De as kan worden verwerkt tussen twee laagjes glas. En met de techniek glasfusie worden platen gekleurd glas in stukjes gesneden en vervolgens op 800 °C samengesmolten tot één geheel.

 

9.     Wegsijpelen in de regen

Er bestaan zelfs bijzondere waterurnen, die de as langzaam met het regenwater weg laten sijpelen in de grond. U kunt zelf bepalen hoelang u wilt dat deze vorm van asbestemming duurt.

 

10. Nieuw: de 3D-print

Dankzij de nieuwste technologie is er nu een bijzondere optie voor asbestemming. U kunt een 3d print laten maken van uw dierbare. Dit kan op een urn of een glasobject. U kunt er ook een borstbeeld van laten maken. Vervolgens kunt u het voorwerp een mooie plek geven en hierin of hierbij de as bewaren.